Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Tillandsia tectorum - Žametna tilancija

Žametna tilancija

Latinsko ime: Tillandsia tectorum
Lokalno ime: Žametna tilancija
Skupina:
Tilancije
Družina:
Bromeliaceae
Klima:
Subtropska sušna visokosavanska ali stepska
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 20-22°C (68-71°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
ne potrebuje zemlje
Razmnoževanje:
mladi izrastki
semena
Oblika rastline:
rozetasta
v skupinah
Tip rastline:
notranja
okrasna
zbirateljska
Vrsta rastline:
socvetje
večletnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
rdečkasta
roza
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
belkast
dlakast
Izvor (država):
Ecuador
Peru
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Domovina te lepe rastline so hriboviti predeli  Andov na nadmorski višini  1000-2700m, kjer rastejo na skalah, kamnih in grmičevju. Nedvomno je najlepša in najbolj odporna od vseh tilancij. Za preživetje na teh ekstremnih višinskih pogojih zahteva samo malo deževnice, ki vsebuje zanemarljivo količino hranilnih snovi. Brez posledic vzdrži nočni mraz, dnevno vročino in močno solarno višinsko sevanje. Raste izredno počasi in z leti lahko glavna rozeta doseže do 30 cm premera, okrog nej pa rastejo manjši stranski poganjki. Listi so srebrnobeli, barva cveta pa je odvisna od rastišča in njiha od rdeče, roza do vijoličaste.
Srebrni videz dajejo drobni laski, imenovani trichomi, ki prekrivajo in popolnoma zaščitijo vsakega izmed neštetih ozkih listov rozete. Ščitijo pred škodljivo UV radijacijo, odbijajo večino močnih svetlobnih žarkov, zbirajo potrebno vlago iz megle in rose, ter  ščitijo rastlino pred odvečnim izhlapevanjem. Laski tudi vpijajo hranilne snovi iz odmrlih rozet ter lovijo cvetni prah sosednjih rastlin, edini vir hranil za preživetje.
Priporočamo, da tilancijo v rastni sezoni obesite na rahlo zasenčen prostor balkona, terase ali drevesne krošnje na vrtu. Vsekakor potebuje svetlobo dopoldanskega ali popoldanskega sonca, mora pa biti zaščiten pred dolgotrajnimi poletnimi nalivi. Škropimo enkrat tedensko, enkrat mesečno jo lahko za kratek čas 15 minut potopimo v sod z deževnico. Posledično temu, listi rozete rahlo porjavijo, ponovno poškropimo šele takrat, ko dobijo zopet srebrno barvo in je Tillandsia popolnoma suha. Zadrževanje vode v rozeti povzroči gnitje in odmiranje.
Prezimimo lahko v hladnem, suhem prostoru pri 5-8 stopinj C. kjer vsaj 5 mesecev ne pršimo. V toplem stanovanjskem prostoru, lahko dobi malo vode vsakih 20 dni. Po pršenju ali zalivanju, rozeto čez nekaj časa obrnemo, da se odcedi vsa odvečna voda.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)