Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Otvoritev razstave v Arboretumu - sporočilo za javnost: Hrovatin exotica

Svečana otvoritev razstave eksotičnih rastlin v Arboretumu se bo zgodila na dan mučenikov, v četrtek 10.3.2011 ob 11. uri.

Razstava eksotičnih rastlin - naslovna

Razstava eksotičnih rastlin - naslovna1

Ariocarpusi

Kaktusi - kristate

Kaktusi

Tilancije

Živi kamni

Bulbe

07.03.2011 Avtor: Tomi Hrovatin

Na dan mučenikov, 10.3.2011 ob 11. uri, bo v Arboretumu Volčji potok potekala slavnostna otvoritev stalne razstave zbirke eksotičnih rastlin Hrovatin Dušana, Hrovatin exotica.

V priponkah najdete visokoresolucijske slike in brošuro.

Izvlečki iz brošure:

Od stave do razstave

Prve kaktuse sem zaradi stave začel zbirati leta 1960. Stavil sem, da lahko v treh mesecih zberem 100 vrst kaktusov. Rastlinjaka nisem imel, zato so celo poletje preživeli na garaži, jeseni pa sem jih pobral iz lončkov, jih osušil, zavil v papir ter zložil v zabojčke. Prezimovali so v popolni temi na 8 – 10 stopinj C. V nekaj letih sem vzgojil nekaj sto vrst. V začetku leta 1970 sem postavil prvi rastlinjak ter se začel ukvarjati s trženjem. Potoval sem po razstavah in sejmih nekdanje Jugoslavije, sadil nove vrste in neprestano povečeval zbirko. Moj cilj je bil saditi vrste, težavnejše za vzgojo, vrste, ki jih nima vsak zbiratelj. Od vsake posejane vrste sem za zbirko odvajal po 6 kaktusov, od katerih sta do danes preživela največ dva.

Največ, okrog 3000 vrst kaktusov, sukulent, živih kamnov, bulb ipd. sem zbral v stekleniku v Škofijah, ki je bil namenjen samo zbirki. Leta 1991 mi je zaradi nizkih temperatur zmrznila več kot polovica rastlin. Preživele so samo najbolj odporne in večino jih lahko vidite tukaj. Zbirko prepuščam v oskrbo Arboretumu, saj bosta tu na enem mestu združeni strokovna nega in dostopnost širšemu krogu ljubiteljev rastlin.

Hrovatin Dušan

Razstavljamo

Razstavljenih je okrog 900 večinoma redkejših vrst eksotičnih rastlin. Največ, okrog 600 vrst, je kaktusov in 200 vrst sukulent. Na ležeče deblo je obešenih 50 različnih vrst epifitov iz rodu Tillandsia. Iz sušnih predelov Južne Afrike in Madagaskarja je razstavljenih 22 importnih sukulentnih nadzemnih gomoljev, imenovanih bulbe in 15 vrst grmičastih in drevesastih rastlin. V osrednjem delu steklenika je prek 60 vrst živih kamenčkov, puščavskih rastlin Južne Afrike, ki kot kameleoni spreminjajo barvo glede na okolico. Razstavo zaokroža 25 različnih kristatnih in monstruoznih oblik kaktusov in sočnic.


Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)