Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Bromelije - Epifitne rastline, bromelijevke, bromeliaceae - opis

Epifitne rastline, bromelijevke, bromeliaceae

Bromelije so sobne rastline, ki cvetijo samo enkrat v svojem rastnem obdobju.
Domovina bromelij je Srednja in Južna Amerika. Rastejo v nižinah tropskih gozdov, kot tudi v višinah (do 4000 m) gorovja Siera Madre v Mehiki in Andov v Južni Ameriki. Klimatski pasovi kjer uspevajo bromelije so različni: tropska in monsunska klima deževnega gozda, savanska subtropska klima z suhim obdobjem poleti ali pozimi, stepska subtropska ter visokosavanska subtropska klima. Če boste vedeli v katerem klimatskem pasu raste v domovini vaša bromelija, ji boste lažje nudili potrebne pogoje za njeno uspešno rast. Bromelije so epifiti. Ne izčrpavajo drevesa, temveč so z močnimi koreninami samo pritrjene na hrapavo lubje debla in vej. Rastejo visoko v krošnjah dreves kjer do njih prodira zasenčena svetloba, veliko vrst pa raste tudi na zemlji. Potrebno deževnico in hranilne snovi lovijo v posebno oblikovane listne rozete. Vrste ki rastejo v vlažnih predelih količino potrebne vode uravnavajo z posebnimi sesalnimi luskami na listih rozet, ki se po potrebi odpirajo in zapirajo. Vrste iz sušnih predelov nimajo značilnih rozet, imajo pa prav tako z luskami prekrite liste ki preprečujejo izhlapevanje vode. Bromelije cvetijo samo enkrat v življenju. Po cvetenju matična rastlina počasi odmre, okoli nje pa zrastejo novi poganjki, ki nadaljujejo vrsto. Poganjke lahko ločimo od propadajoče rastline ter jih posadimo v lončke z ustrezno mešanico zemlje za bromelije. Ob ustrezni toploti, zračni vlagi in svetlobi bodo po dveh do treh let tudi cveteli. Ker so te rastline v današnjem času dokaj poceni, priporočamo, da si kupite novo, ki je tik pred cvetenjem. Zelo dekorativne so videti na epifitnem deblu ki si ga lahko omislimo na okenski polici ali pa v cvetlični vitrini. Na tako deblo lahko pritrdimo bromelije, orhideje, tilandsije, epifilume, ripsalise itd. Lahko pa lončke z rastlinami namestimo v plastični podstavek, kamor se odteka odvečna voda. Ker ne smejo stati v vodi jih postavimo na koščke stiroporja. Rastline bodo tako deležne stalne minimalne zračne vlage. Paziti moramo, da so rastline iz istih ali podobnih klimatskih pasov. Bromelije ponavadi kupimo v plastičnih lončkih posajene v šoto. Priporočamo, da jih presadite v mešanico zemlje za bromelije. V nasprotnem primeru morate rastlini ob zalivanju dodajati gnojilo za bromelije, kajti le tako bo njihova rast uspešna.
Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)