Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Pachypodium baronii - Baronijev pahipodijum

Baronijev pahipodijum

Latinsko ime: Pachypodium baronii
Lokalno ime: Baronijev pahipodijum
Skupina:
Bulbe
Družina:
Apocynaceae
Klima:
Subtropska sušna nizko savanska ali stepska klima
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 26-28°C (78-82°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
balkonska
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
temnordeča
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Bolezni:
Plesni (Phytophthora sp, Pythium sp.)
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Oblika lista:
temno zelen
eliptičen
mesnat
Izvor (država):
Madagascar
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Raste samo še na dveh mini lokacijah v severnem Madagaskarju. Ekvatorijalna puščavska klima
Vrsta je debelostebelna, sivozelene barve, obrasla s koničastimi trni v parih ter edina cvete rdeče z belorumenkastim očesom v sredini. Listi so široki, elipsaste oblike, porasli z dlačicami, ki jih ščitijo pred močnimi sončnimi žarki. Za uspešno rast zahteva porozno ilovnato peščenko z dodatkom gozdnega humusa ali presejane črne šote. Prezimuje naj na čimbolj svetlem in sončnem prostoru, saj je to pogoj za nastavitev popkov in obilno cvetenje. V stanovanjskih prostorih, preko zime održujemo rahlo vlažen substrat. Ko opazimo, da se spodnji listi začnejo sušiti, dolijemo malo vode v podstavek. Če ne zalivamo, odpadejo vsi listi, steblo se nagrbanči, kar ni nič hudega, saj se spomladi ob prvem zalivanju zopet napne in požene nove liste. Pri nas prezimuje v hladnih prostorih pri temperaturi 10 do 12 stopinj C. brez vode pet do šest mesecev, ter odvrže vse liste. Če spomladi prestavimo pachypodium iz notranjega v zunanji prostor, moramo paziti, da prehod  ni prehiter zaradi sončnih ožigov.
V vegetacijski sezoni ob toplem in suhem vremenu zalijemo večkrat, v hladnejših in oblačnih dneh pa ne zalivamo. Substrat mora biti prepusten, rastlino ni dobro imeti v okrasnem loncu, saj ne prenaša stoječe vode.
Opozorilo: Zaradi visoke zračne vlažnosti v stekleniku, liste lahko napade plesen. Posledično ponavadi odpadejo v sredi vegetacijskega obdobja. Spomladi pahipodije prenesem v zunanji prostor, kjer so na direktnem soncu do pozne jeseni.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)