Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Pachypodium bispinosum - Gomoljasti pahipodij - Pachypodium glabrum

Gomoljasti pahipodij - Pachypodium glabrum

Latinsko ime: Pachypodium bispinosum
Lokalno ime: Gomoljasti pahipodij
Skupina:
Bulbe
Družina:
Apocynaceae
Sinonim:

Pachypodium glabrum

Klima:
Subtropska vlažna stepska klima
Minimalna temperatura: 5-8°C (41-46°F)
Optimalna temperatura: 26-28°C (78-82°F)
Prostor:
sončen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
nadzemni gomolj - bulba
Tip rastline:
balkonska
notranja
okenska
zbirateljska
Vrsta rastline:
cvetoča
trajnica
zimzelena
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
roza
Presajanje: na 60 mesecev (5 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Kapar  (Coccoidea sp.)
Rastlinjakov kapar (Pseudococcus maritimus)
Bolezni:
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Oblika lista:
temno zelen
bodice
eliptičen
podolgovat
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Southern Africa
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Pred desetletji, ko je bilo še mogoče, sem kupil nekaj importnih rastlin iz avtohtonih nahajališč  južne hemisfere. V nekaj letih so se popolnoma prilagodile našim razmeram na severni polobli.
V dobi rasti, od aprila naprej, se bulbe zaliva glede na vremenske pogoje, tako da poženejo nove liste in zacvetejo. Substrat je odceden,peščen, z malenkostnim dodatkom presejane črne šote. Zaliva se z deževnico ali postano vodo. Če so pahipodiji poleti na  prostem, jih nekaj ur lahko pustimo na dežju, nato jih moramo umakniti pod streho. Vsekakor njihove korenine ne trpijo stoječe vode, zato ne priporočam, da je lonček z rastlino na podstavku. Gojitelji svetujejo, da se substrat v zimskem času nikoli popolnoma ne izsuši, ob tem pa ne povejo, da mora biti tako vzgajan pahipodij na minimalni temperaturi najmanj 16 stopinj C. Rahlo vlažen substrat pod temperaturo 15 stopinj C, povzroči počasno gnitje korenin. Iz semen  vzgojeni, P. bispinosum in P. succulentum v našem stekleniku prezimujejo popolnoma suhi med 6 in 8 stopinjami C. Za kratek čas vzdržijo tudi temperature malo pod 0 stopinj C. Pri nas zadnjič zalijemo v septembru in nato popolnoma nič do aprila meseca drugega leta. Resda rastejo veliko bolj počasi, toda na ta način nam je uspelo obdržati rastline. Importne rastline, brez korenin in listov, moramo ukoreninjati počasi in s potrpljenjem, saj malo preveč vlažna zemlja, povzroči gnitje bulbe in rešitve ni več, pahipodij propade. Morate vedeti, da se odrezane glavne korenine pri importih nikoli več ne obnovijo, temveč vsako rastno sezono poženejo nove koreninice, ki pa se čez zimo posušijo.

Nasveti:

Pozimi ne zalivati, če so na temperaturi pod 18 stopinj C.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)