Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Pachypodium horombense - Horombeški pahipodij - Pachypodium rossulatum v. horombense

Horombeški pahipodij - Pachypodium rossulatum v. horombense

Latinsko ime: Pachypodium horombense
Lokalno ime: Horombeški pahipodij
Skupina:
Bulbe
Družina:
Apocynaceae
Sinonim:

Pachypodium rossulatum v. horombense

Klima:
Subtropska vlažna stepska klima
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 28-30°C (82-86°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
sončen ali polsenčen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
nadzemni gomolj - bulba
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
balkonska
Vrsta rastline:
socvetje
trajnica
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
rumena
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Kapar  (Coccoidea sp.)
Rastlinjakov kapar (Pseudococcus maritimus)
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
eliptičen
Izvor (država):
Madagascar
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Domovina rastlin je južni Madagaskar, točneje centralna planota gorovja Horombe, ki je sestavljena iz granitnih skal in peska. Nadmorska višina kjer bulbe rastejo se rasteza med 500 - 1000 m. Področje je znano po vročem suhem poletju ter toplih vlažnih zimah. Bulba v starosti nad 30 in več let, doseže do 70 cm višine, obseg pa več kot 1,5m. Vzgoja iz semen je dokaj zahtevna. Sejančki rastejo počasi ter so občutljivi na vlago, zato je potrebno paziti pri zalivanju. Najboljše rezultate sem dosegel , ko sem čas sajenja prilagodil dobi rasti v domovini, zato pa je potrebno imeti ogrevan semenik. Keresova semena so kalila slabo (verjetno jih je pomešal z starimi, nekalivi semeni) manj kot 30 %. Starejše pahipodije, 4-5 let, sem eno zimo prestavil v prostor z temperaturo pod 7 stopinj C, ter jih je polovica segnila.
 Če hočete imeti lepo, robustno in kompaktno rastlino, ki vam bo spomladi cvetela, ravnajte na sledeč način: Čez poletje naj bo na čim bolj sončnem mestu, lahko tudi na direktnem soncu,da dobi telo rastline belosrebrni barvni odtenek.Mora biti zaščitena pred dežjem. Če jo preveč zalivamo, se lahko steblo toliko napije vode, da enostavno poči. Jeseni jo počasi izsušimo, da 5 zimskih mesecev preživi popolnoma suha na približno 10-12 st. C. Listi se bodo posušili in odpadli, toda spomladi bodo zrasli novi, rastlina bo nastavila popke ter cvetela. Lahko prezimujemo tudi v stanovanjskem, toda čim bolj hladnem prostoru med 14-16 stopinj C. brez zalivanja. Pri prezimitvi  v toplem prostoru 20-24 st.C. listi sicer rastejo naprej, toda rastlina se bo podaljšala in podivjala. Spomladi ne bo nastavila cvetnih popkov tako da bomo prikrajšani za lepe rumene cvetove.

Nasveti:

Gnojenje ni potrebno, dovolj je zalivanje z deževnico

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)