Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Aloe vera, zdravilnost in uporaba: Hrovatin exotica

Zdravilne učinkovine rastline Aloe vera ter recepti za tradicionalne zdravilne napitke.

Aloe arborescens

Aloe arborescens

Aloe ferox

Aloe arborescens list

16.05.2004 Avtor: Dušan Hrovatin

Aloje so razširjene po celi Afriki, rastejo tudi na Madagaskarju (50 vrst), v Južni Ameriki, v Indiji, na Kanarskih otokih, v Sredozemlju...
Rod obsega približno 500 vrst. Manjše, počasi rastoče vrste vzgajajo kot lončnice v stanovanjih. Večje, hitrorastoče, pa morajo biti vsajene na prostem.
Od večjih vrst vzgajajo kot lončnice samo zdravilne aloje, ki vsebujejo največ alojina, fitoncidov in aloja emodina - skupno imenovano "zdravilni alojin sok". Največ le-tega vsebuje Aloe arborescens - drevesasta aloja, manj Aloe barbadensis - hibridna aloja, najmanj pa Aloe ferox - trnasta aloja.
S križanjem Aloe arborescens (visoke) in Aloe ferox (nizke) je nastala Aloe barbadensis (hibrid), ki ga danes največ vzgajajo za pridobivanje alojinega soka, prahu, gela in tinkture. Omenjeno vrsto imenujejo tudi Aloe vera (taprava aloja), ki je v Sredozemlju znana kot Aloe vulgaris, v Indiji pa Aloe indica. Pravzaprav so vse tri naštete vrste Aloe vere (prave aloje). Ostale vrste vsebujejo zanemarljivo količino zdravilnih snovi in jih ne vzgajajo v ta namen.
Kneippov priročnik navaja, da alojin sok deluje kot odvajalo, vspodbuja izločanje žolča, povečuje prekrvavljenost ter zdravi vnetje očesne veznice.

Mešanica čaja (po Kneippu) je iz naštetih drog in deluje kot odvajalo:

 • noževa konica alojinega soka
 • dve skodelici čaja bezgovega cveta
 • nekaj noževih konic triplata (Foenum graecum)
 • ena čajna žlička komarčka

V dveh dneh popijete dve skodelici čaja.

Znane so tudi Kneippove tablete, ki poleg aloina vsebujejo še:

 • kolmeževe korenike
 • bezgove jagode in rabarbaro
 • volovski žolč (Feltauri)


Če stisnemo alojin list, priteče ven gost lepljiv gel, ki je idealno zdravilo za opekline.
Hitro celi sveže rane, in zdravi stare rane, ki se slabo celijo, ugrize žuželk ter pike insektov. Deluje blagodejno na suho kožo, ekceme na obrazu in okrog oči ter odpravlja gljivične okužbe in lišaje.

Profesor Slavinski iz Onkološkega inštituta v Moskvi navaja sledeči recept:
Zmeljemo 300g listov Aloje arborescens. Rastlina mora biti starejša od dveh let, ne sme biti zalivana s hranilnimi ali zaščitnimi (kemičnimi) sredstvi. Najmanj deset dni pred uporabo se je ne zaliva. Temu dodamo 7 dcl čistega črnega vina in 3 dcl čistega alkohola, 600g spomladanskega cvetličnega medu iz satovja, 100g cikorije (ni nujno), zmešamo in damo v temno steklenico, zatesnimo in pustimo v temnem, hladnem prostoru. Po petih dneh se iz steklenice precedi toliko tekočine, kolikor zadostuje za en teden zdravljenja. Ostalo pustimo na temnem mestu.
Terapija:
Prvih pet dni zaužijemo po 1 kavno žličko, 3-krat dnevno, dve uri pred jedjo.
Naslednje dni po eno veliko žlico, 3-krat dnevno, eno uro pred jedjo.
Terapija traja najmanj tri tedne, najboljši rezultati pa so vidni po dveh mesecih.
Zdravi:
TBC, raka v začetni fazi, čir na želodcu, astmo, angino, gripo, zastarele bolezni pljuč, srca, kosti, ledvic, črevesja, notranja vnetja, ženske genitalne bolezni, dolgotrajne glavobole.

Dvomesečna terapija se lahko uporabi samo enkrat letno. Uživanje v večjih količinah lahko škoduje. Terapije ne smete uporabljati pri večji krvavitvi iz maternice, pri hemeroidih in v nosečnosti.

Alojino vino - fermentiran alojin gel, zmešan z medom in začimbami, imenovan KUMARJASAVA pa v Indiji uporabljajo kot krepčilo pri slabokrvnosti, težavah z jetri, slabi prebavi, povzroča tudi izločanje žolča ter uničuje gliste.
Naravni hibrid med A.arborescens in A.ferox pa je Aloe caesia, ki raste v Cape province, Južna Afrika.

Razlika med Alojo in Agavo: Aloja cvete vsako leto, Agava pa samo enkrat v svojem življenju in nato odmre.

Literatura:

 • dr.Josef H. Kaiser:Novi veliki Kneippov priročnik
 • Hermann Jacobsen: Das sukkulenten lexikon
 • Verrner Rauch: Die Grossartige Welt der Sukkulenten
 • Doreen Court: Succulent flora of southeren Africa
 • Konemann: Botanica

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)