Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Božična zvezda - Euphorbia pulcherrima - Poinsettia pulcherrima: Hrovatin exotica

Vse kar ste želeli izvedeti o Božični zvezdi (uphorbia pulcherrima - Poinsettia pulcherrima)

pri nakupu rastline

se božična zvezda zavije v ovojni papir

ter da v vrečko

celofan je potrebno odstraniti

cvetovi ne smejo biti odprti

temveč zaprti

30.11.2011 Avtor: Dušan Hrovatin

V Mehiki, domovini božične zvezde, trajnica zraste v čez 10 m visok grm. Iz rane poškodovane rastline priteče bel mleček – lateks, ki pri božični zvezdi ni strupen. Osebam, ki so alergične na lateks, lahko mleček ob dotiku povzroči blage, rahlo srbeče izpuščaje, ob zaužitju pa blago kašljanje ali rahlo oteženo dihanje. Cvetovi rastejo v obliki socvetja (ciatij) in so majhni, zelenkastorumenordeče barve z rumenimi prašniki.Na daljšem peclju visi ženski cvet (pestič), okrog njega pa so moški cvetovi (prašniki). Rastlini dajejo lepoto predvsem veliki ovršni listi v obliki zvezde, ki so lahko različnih barv (rdeče, roza, oranžne, rumene, bele), kar je odvisno od sorte.

Masovni, prednovoletni prodaji namenjene božične zvezde, rastejo v posebno prirejenih pogojih. Temperatura, zračna vlažnost, svetloba, zalivanje in dognojevanje so avtomatsko in termostatsko urejeni. Njihove vejice so krhke, zato pri prenašanju pazite, da jih ne poškodujete  Ponavadi so pri transportu zaščitene s plastičnim ali celofanskim ovojem, katerega morate po nakupu odstraniti, da voda ne bo zastajala na dnu plastičnega lončka. V ponudbi so običajno že v okrasnih lončkih rdeče barve, kjer morate poskrbeti za dobro drenažo. Korenine božične zvezde namreč ne prenašajo stoječe vode. Glede zalivanja priporočamo, da se substrat v katerem rastejo skoraj posuši, šele nato ponovno zalijte s postano vodo, ogreto na sobno temperaturo. Euforbijo, lahko z plastičnim lončkom vred, za nekaj časa potopite v mlačno vodo, pustite da se voda odcedi, ter jo nato vrnete v dekorativen lonček. Najbolj ji ustreza sobna temperatura od 17 do 19 stopinj C. Pri višji temperaturi listi rumenijo, ovene in nato odpadejo. Da bi to preprečili, adventno zvezdo čimpreje prestavite na bolj hladno mesto. Ne prenaša premeščanja, prepiha, presuhega ogrevanega zraka, zlasti ne ogrevanja ali dogrevanja s plinsko pečjo ali grelcev, ki za izgorevanje potrebujejo kisik. Če se boste držali navedenih napotkov, vas bo božična zvezda s svojimi lepimi listi razveseljevala do sredine februarja, nato se začnejo listi sušiti in odpadati kar je normalno za to rastlino.
Ko kupujete novo adventno zvezdo, pazite da so majhni cvetki čimbolj zaprti, listi v spodnjem delu rastline pa ne smejo biti uveli. Božične zvezde so pri slovenskih vrtnarjih vzgajane pri nižjih temperaturah, so bolj odporne od uvoženih, prevoz iz steklenika do cvetličarne je možen v nekaj urah. Transport iz Holandije traja kar nekaj dni (rastlinjak, borza, kamion, steklenik, cvetličarna). Nizke temperature, prepih, izsušitev, naredijo svoje, rastlina lahko čez nekaj dni odvrže liste ter propade. Občutljive so na nizke temperature pod 10 stopinj C, nakar morate paziti ob nakupu, prenosu in prevozu domov.

Euforbije lahko vzgojimo sami iz potaknjencev matičnih rastlin, za kar je potrebno nekaj znanja. Priporočamo substrat iz 1 dela, humusa, 1 dela peska, glinoporja ter 1 dela ilovnate peščenke.Spomladi, ko se začne nova rast, porežemo poganjke velikosti 7 do 15 cm. Za kratek čas jih namočimo v mlačno vodo, da odteče bel mleček. Posadimo jih v lončke s hranljivim humoznim substratom. Poleti lahko rastejo na toplem polsenčnem prostoru, z zmernim zalivanjem, pri 25 stopinj C, v vročih dneh tudi rosimo. Ponoči naj temperatura ne pade pod 15 stopinj C. V začetku oktobra priporočamo  tedensko dognojevanje s fosfornimi gnojili. Novembra prenesemo rastline v hladnejši prostor, kjer naj bo rastlina osvetljena največ 8-10 ur. Ostali del dneva mora biti zatemnjena, kar je pogoj da začnejo listi dobivati rdečo barvo.
Občutljive so na razne bakterijske, glivične bolezni, ( rdeča koreninska gniloba), napadajo jih kaparji, pršice in tripsi, zato jih je potrebno preventivno škropiti.


Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)