Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Vzgoja orhidej: Hrovatin exotica

Splošna navodila za vzgojo orhidej ali kako uspešno vzgajati orhideje.

Orhideja

03.12.2000 Avtor: Dušan Hrovatin

Orhideje so velika družina rastlin (več kot 30.000 vrst), ki uspevajo v vseh klimatskih pasovih, razen Arktike, Antarktike ter ledene klime visokogorij.

Vzgajamo jih v zmeraj večjem obsegu zaradi prekrasnih cvetov najrazličnejših oblik in barv, ki zelo dolgo obstanejo na rastlini ali pa odrezani v vazi.

Približno polovica vseh vrst so zemeljske (terestrične). Imajo normalno razvite korenine, podzemno steblo ali rizom in rastejo v zemlji. Nekatere so litofitske ter so prirasle na kamnih, redke pa so podzemeljske, ki se prehranjujejo saprofitsko.

Ostala polovica so epifitske rastline tropskega in subtropskega gozda ter rastejo na deblih in vejah dreves. Razdelimo jih lahko na tri vrste:

 1. Epifitske brez ali z zakrnelimi listi ter z dolgimi, visečimi ter oprijemajočimi se zračnimi koreninami. Le-te imajo zelene vršičke ki vsebujejo klorofil, ki je potreben za asimilacijo. Z njimi absorbirajo tudi zračno vlago in majhne količine potrebnih hranljivih snovi.
 2. Epifitske z listi, ki so debeli, mesnati in prilagojeni zmanjšanju izgube vode in povečanju fotosinteze. Lahko so zeleni ali pa samo delno zeleni.
 3. Epifitske s pseudobulbami. To so posebni organi namenjeni shranjevanju vode in hranljivih snovi, ki pomagajo rastlini preživeti v sušnem obdobju. Bulbe so lahko majhne kot fižol ali pa velike kakor buča. Ti okrogli gomolji, ponavadi po dva skupaj, so Grke spominjali na moda – orchis, in odtod tudi ime za orhideje.


Glede na klimatska območja, kjer orhideje rastejo jih lahko razdelimo na:

 1. A. Območje zmerne, kontinentalne klime. Pozimi pod 0°C in poleti čez 30°C.
 2. B. Območje subtropske hribovite klime. Pozimi hladno, 10°C, zimski počitek. Poleti od 27 do 30°C
 3. C. Območje subtropske nižinske klime. Pozimi zmerno toplo, 15°C, zimski počitek, malo vode. Poleti od 27 do 30°C
 4. D. Območje tropske klime. Pozimi okrog 20°C ter poleti okrog 30°C. Čez vse leto dosti dežja in veliko zračne vlage.


Najlažje in najbolj uspešno lahko v sobnih razmerah gojimo rastline pod točko B in C, ker zahtevajo zmerno temperaturo in njihovo obdobje miru sovpada z našo zimo. Sem spadajo orhideje naslednjih vrst: Cimbidium, Catleya, Coelogyne, Dendrobium, Paphiopedilum, Miltonia, Laelia, Maxillaria, Odontoglosum, Phalenopsis. Naprodaj so predvsem hibridne vrste vzgojene v rastlinjakih, ki so delno že prilagojene domači vzgoji. Skupaj z orhidejami lahko gojimo še bromelije in tilandsije iz enakih temperaturnih območij.

Za uspešno vzgojo naštetih vrst potrebujete:

 1. Okensko polico (lahko nad radiatorjem) ali drug bolj svetel prostor.
 2. Podstavek iz plastike ali keramike, kamor se odteka odvečna voda pri zalivanju.
 3. Košček stiroporja ali kaj podobnega, na katerega postavite lonček z orhidejo, da ne stoji v vodi.
 4. Ime orhideje in informacijo o poreklu orhideje.
 5. Malce dobre volje in redno zalivanje. Uspeh ne bo izostal.

Če ste pozabljive narave, uporabljajte naš Intrernet Zalivalček, ki vas bo redno opominjal, kdaj vaše orhideje zaliti, pršiti, gnojiti ali presaditi. Ker obstaja dokaj pomanjkljiva literatura, njihova vzgoja v sobnih razmerah ni prišla do izraza. Morate namreč vedeti, da večina prevajalcev nikoli ni vzgajala rastlin. Zato pojmi kot so zmerno zalivanje, večja zračna vlažnost, normalna temperatura in podobno, za ljudi, ki bi doma imeli orhideje ne pomenijo ničesar. Potrebno je vedeti natanko koliko vode, kakšno temperaturo, v kakšnih klimatskih pogojih raste rastlina v domovini. Te podatke pa le redko izveste v vrtnih centrih in cvetličarnah.

Vzemite si čas in preberite podatke o orhidejah, ki vam jih nudimo, nato pa se odločite za nakup. Pazite, da ima rastlina, ki jo kupite zraven oznako za katero rastlino gre (latinsko ime). Le tako boste na naših spletnih straneh našli podatke o svoji orhideji.

Nekaj posebnega so pri orhidejah dvospolni cvetovi, sestavljeni iz treh čašnih in treh venčnih listov. Značilen videz pa daje hrbtni list imenovan medena ustna ali labelum in je drugačne barve.

Najlažje jih razmnožimo z delitvijo starejše rastline. Vzgojo iz semen prepustimo vrtnarjem. Za kalitev semena namreč potrebujejo pomoč posebne glive s katero živijo v simbiozi. Tudi za poznejšo uspešno rast je potrebno obdržati ta poseben odnos, kajti hife gliv so prepletene med koreninami in drugimi organi orhidej. Zato pri presajanju pazimo, da čim manj poškodujemo koreninski in rizomski sistem. Tega opravila se lotimo, takoj ko opazimo nove koreninice. Stare in posušene pazljivo odstranimo. Mlade koreninice so zelo krhke in če predolgo čakamo na presaditev močno zrastejo ter se ob dotiku kaj rade odlomijo. Zaradi tega se rast pri orhideji za nekaj časa prekine ali pa celo preneha. Ravno tako je potrebno paziti, da ne potrgamo podzemne gomolje.

Na neposredno sončno svetlobo so zelo občutljive, zato morajo biti poleti na zasenčenem mestu. Pozimi, od novembra do marca pa jih lahko prepustimo neposredno sončnim žarkom na okenski polici. Vse uvožene orhideje (tudi epifitne) pridejo k nam posajene v lončke. Priporočamo vam, da jih presadite v ustrezno mešanico zemlje. Razen v lončkih jih lahko gojimo v cvetličnih posodah, visečih košaricah ali pa jim korenine ovijemo z mahom ter jih z žico pritrdimo h kosu drevesnega debla.

Voda za zalivanje in pršenje orhidej mora biti mehka, topla (20-25°C) ter rahlo kisla ( 5-6 pH).

Listnate orhideje nimajo dobe mirovanja ter potrebujejo stalno toploto in vlažnost zemlje. Kljub temu jih pozimi zalivamo manj kot poleti. Vrste z pseudobulbami pa imajo obdobje počitka, zato jih takrat zelo malo zalivamo. Občutljive so na vlago in ne prenašajo prevelike količine vode. Mirovanje sovpada z našo zimo. Ko pa se spomladi pokažejo prvi popki začnemo postopoma zalivati.

Orhidej iz tropskih in tropskih višinskih predelov, kjer prevladuje visoka zračna vlaga ne moremo gojiti v stanovanju. Lahko jih vzgajamo v posebnem zastekljenem prostoru (orhidarijumu), ki je opremljen z vsemi potrebnimi napravami za dosego ustreznih tropskih pogojev.

V Sloveniji raste okrog 60 vrst zemeljskih orhidej npr. Orchis maculata (pegasta kukavica), Cypripedium calceolus (lepi čeveljc), Orchis simia itd.


Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)