Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Vzgoja sukulent - sočnic: Hrovatin exotica

Splošna navodila za vzgojo sukulent (sočnic).

Sukulente - sočnice

10.04.2012 Avtor: Dušan Hrovatin

Sočnice so rastline puščavsko-stepskih, savanskih in planinskih predelov tropske in subtropske Afrike, Azije in Amerike. Razen mlečkov nimajo bodic, temveč debele in mesnate liste, polne zdrizaste tekočine, soka, po katerem so tudi dobile slovensko ime. Med kratkim deževnim obdobjem njihova stebla in listi shranijo in nakopičijo vodo, potrebno za preživetje v dolgih sušnih mesecih. Tudi te rastline so tako kot kaktusi idealne za vzgojo v naših domovih, saj v zmerno toplih prostorih brez škode prenesejo nekaj zimskih mesecev brez vode. V tem obdobju je namreč v njihovi domovini sušno obdobje počitka, ko so njihove življenjske funkcije skrajno upočasnjene. V najslabšem primeru listnate sukulente in mlečki (Euforbije) odvržejo liste, vendar pa se spomladi, ko se začne nova rastna sezona, ti znova obnovijo. Njihova mesnata telesa se lahko nagrbančijo in skrčijo, toda ob prvem pomladanskem zalivanju spet nabreknejo. Deževno obdobje v njihovi domovini ustreza našemu poletju in takrat poskrbimo, da imajo toploto in vlago. Če so dalj časa ‒ to je nekaj let ‒ v istem lončku, jih lahko dva- do trikrat tudi malo dognojimo, vendar to ni pogoj za njihovo uspešno rast.

Sočnice v miniaturnih lončkih lahko pozimi dobijo samo 1 merico vode na mesec, in še to le takrat, ko se jim začnejo sušiti in odpadati listi. Zlasti spomladi moramo biti pozorni, da jih ne začnemo zalivati prehitro. Nočne temperature so še vedno nizke, čeprav stanovanja že nehamo ogrevati, in sočnica, ki smo jo pri jutranjih temperaturah pod 15 stopinjami Celzija, prehitro začeli zalivati, lahko kaj hitro segnije. Počakajmo na april in jih potem zalivajmo tako kot kaktuse.

Zanimivosti med sukulentami so vsekakor stapelije, slovensko svilnovke. Njihovi cvetovi sicer malo smrdijo, če jih preveč približamo nosu, toda po barvitosti in raznolikosti so daleč najlepši med vsemi eksotičnimi rastlinami. Primerjamo jih lahko le z orhidejami in najlepšimi eksotičnimi metulji.


Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)