Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Vzgoja živih kamnov: Hrovatin exotica

Splošna navodila za vzgojo živih kamenčkov.

Živi kamni

10.04.2012 Avtor: Dušan Hrovatin

Njihova domovina so pustinjski predeli južne Afrike, kjer po navadi na kratko dežuje le enkrat na leto. Dnevne temperature zaradi pripekajočega sonca dosežejo 50 ali več stopinj Celzija, ponoči pa se temperatura spusti tudi do ničle. Temperaturna razlika med dnevom in nočjo ter redki vetrovi, ki včasih zapihajo z oddaljenega morja, ustvarjajo majhne kapljice rose, kar je dovolj za njihov obstoj. Sušnim razmeram je prilagojeno tudi njihovo telo. Sestavljeno je iz dveh mesnatih listov in globokega koreninskega sistema. Mesnata lista ob deževju nabrekneta, se napolnita z vodo ter skupaj s dolgimi koreninicami poskrbita za preživetje rastline. Živi kamenčki jim pravimo zato, ker so po obliki, barvi in velikosti podobni drugim kamnom in pesku v njihovi okolici. Na tak način postanejo nevidni za mimoidoče živali, ki bi jih drugače z veseljem zaužile.Ta pojav prilagajanja okolici se imenuje barvna mimikrija. Pri živalih je značilna na primer za kameleone.

Do tretjega leta raste po navadi samo eno telo z dvema listoma, nato se razdeli na dva dela, potem na štiri dele in sčasoma nastane skupina živih kamenčkov. V spomladanskem času morate biti pozorni na njihovo levitev. Stari listi se počasi posušijo in na njihovem mestu poženejo novi, večji listi, jeseni pa tudi cvet, ki je po navadi večji od telesa kamenčka. Večina ljudi misli, da se je kamenček posušil in ga zavržejo. V resnici pa je treba počakati do konca maja, da se med suhimi ostanki listov pokaže nov kamenček.

Tudi pri Litopsih njihovo sušno obdobje sovpada z našim zimskim obdobjem počitka. Takrat jih postavimo na suh, svetel prostor na okenski polici, kjer bodo brez zalivanja preživeli nekaj zimskih mesecev. Nekaj kapljic vode lahko dodamo v podstavek samo na koncu zimske sezone, če opazimo, da se je vrhnji del kamenčka nagrbančil. Konec aprila jih začnemo redno zalivati, tako kot druge kaktuse in sukulente. Če nimamo prostora na okenski polici, lahko brez posledic prezimijo tudi na nizki temperaturi od 8 do 10 stopinj Celzija, vendar popolnoma suhi in brez vode.

Za uspešno rast in cvetenje potrebujejo rahlo in porozno mešanico zemlje. Uporabimo eno četrtino listnatega humusa ali šote, eno četrtino ilovnate krtinke ter dve četrtini kremenčevega peska. Zalivamo jih z deževnico ali postano vodo.


Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)