Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Vzgoja kaktusov - kaktej: Hrovatin exotica

Splošna navodila za vzgojo kaktusov

03.12.2000 Avtor: Dušan Hrovatin

Domovina kaktusov so pokrajine Severne, Srednje in Južne Amerike. Rastejo v različnih podnebnih pasovih, kjer prevladujejo suha stepska in savanska območja z visokimi dnevnimi in zmerno nizkimi nočnimi temperaturami. Kaktusi so se prilagodili težkim podnebnim razmeram tako, da so se jim listi spremenili v bodice, trne in laske. Ti preprečujejo odvečno izgubo vlage, saj se je površina izparevanja, ki je pri listih večja, zmanjšala na minimum. Bodice in trni varujejo kaktus pred živalmi, ki se zaradi pomanjkanja vode lotijo vsake rastline. V svojih steblih, ki so večinoma okrogle in ovalne oblike, lahko v kratkem obdobju redkih padavin shranijo dovolj vode, da preživijo v dolgih sušnih mesecih.

Z uspehom jih lahko prezimujemo na okenskih policah, pri temperaturi od 18 do 22 stopinj Celzija. V vsem zimskem obdobju, torej od konca oktobra do začetka aprila, potrebujejo predvsem svetlobo in zelo malo vlage, kar pomeni samo eno merico na mesec. Na zastekljenih balkonih in verandah, kjer je svetlo, suho in hladno ter so zimske temperature od 12 do 18 stopinj Celzija, ne potrebujejo vode, torej jih ne zalivamo. Spomladi, od aprila naprej, lahko dobijo po 2 merici vsakih 14 dni, junija, julija in avgusta pa po 2 merici na teden. Jeseni, septembra in oktobra, jih znova zalivamo samo z 2 mericama vsakih 14 dni, novembra pa nastopi zima ‒ v njihovi domovini sušno obdobje ‒ ko rastlina ne raste in zato tudi ne potrebuje vode.

Spomladi, ko se nočne temperature dvignejo nad 15 stopinj Celzija, jih lahko prestavimo na zunanji del okenske police ali na odprto verando, kjer bodo uživali v sončnih žarkih in svežem zraku.

Kaktusi, vzgajani na tak preprost način, bodo rasli počasi, izoblikovali bodo zdrava telesa z lepimi bodicami in dolgimi laski ter nas bodo kmalu razveselili z raznobarvnimi cvetovi.

Pri presajanju moramo uporabiti mešanico zemlje iz enega dela listnatega humusa ali šote, enega dela ilovnate krtinke ter enega dela kremenčevega peska, kar zemljo naredi rahlo in prepustno.

Prepogosto zalivanje in dognojevanje povzroči prehitro rast, nepravilne podaljšane oblike, dovzetnost za razne bolezni in nezmožnost nastavitve popkov. Ob dolgotrajnem deževnem obdobju zalivanje opustimo.

Pri zalivanju uporabljajte mehko postano vodo, še bolje deževnico.

 


Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)