Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Vzgoja tilancij: Hrovatin exotica

Navodila za vzgojo tilancij - epifitov.

01.10.2000 Avtor: Dušan Hrovatin

To so izredno trpežne in trdožive rastline Srednje in Južne Amerike, ki uspevajo na deblih in vejah dreves visoko nad zemljo.

Tilancije so epifiti, torej njihove korenine služijo samo za oprijemanje drevesnega lubja. Hranljive snovi, potrebne za obstoj in rast, črpajo z listi iz deževnice in zračne vlage.

Prezimijo naj v svetlem prostoru v stanovanju. Pri temperaturi nad 20°C jih pršimo 2 do 3-krat na teden, če je v prostoru od 12 do 16°C, samo enkrat na 14 dni. Poleti so lahko divje orhideje zunaj v senci, saj uspešno prenašajo naše poletne razmere. Pršenje prilagodimo vremenu: če je lepo in sončno, jih pršimo vsak dan, če je oblačno, vsak drugi ali tretji dan, ob toplem vremenu jih pršimo bolj, ob hladnem manj.

Cvetijo samo enkrat v življenju. Po cvetenju matična rastlina v nekaj mesecih odmre, medtem pa naredi nove poganjke, ki nadaljujejo rast. Proti rastlinskim boleznim so dokaj odporne. Včasih jih napadejo ščitaste ali vataste uši, ki jih odstranimo mehanično (ročno), ker divje orhideje ne prenašajo strupov. V njihovih rozetah se voda ne sme zadrževati dalj časa, ker začnejo gniti. Za uspešnejšo rast je priporočljivo, da jih vsakih 14 dni poškropite z listnim gnojilom (Spray za Tillandsie). V primeru, da se divja orhideja posuši ali zgnije, vam jo ob plačilu zamenjamo z novo.


Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)