Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Kaktusi - rastline sonca: Hrovatin exotica

Kaktusi ali kakteje so sočnice, ki so drugačne od ostalih rastlin. Objavljeno v reviji Vrtnar.

Gymnocalycium baldianum

Gymnocalycium baldianum

Gymnocalycium baldianum

Copiapoa

Mammilaria monospina

Parodia

Primerjava Lophophora

Brasilicactus

Krainzia

Lobivia

Aztekium

Echinocereus

Pelecyphora

16.03.2004 Avtor: Dušan Hrovatin

Neznani kraji in potovanja so me od nekdaj privlačili. Prostranstva savan in prerij, skrivnosti tropskih gozdov, lepote in različna flora otokov, kjer se zjutraj iz morja dvigajo meglice in izginevajo v njihovih goratih predelih.Vedno so se mi dogajali izzivi. Zanimalo me je koliko dni lahko zdržiš brez hrane, koliko dni brez vode, kako dolgo si lahko pod vodo, koliko časa vzdržiš na peklenskem soncu puščav, ...Spoznanje, da so prav kaktusi tisti, ki uspešno kljubujejo vsem zgoraj omenjenim izzivom, je zaznamovalo moje življenje. Postali so simbol mojih sanj. Potovanje po Ameriki se je že davno tega začelo in traja še danes.

Domovina kaktusov so namreč prostranstva severne Amerike, vse do 53 stopinj severne širine v Kanadi, vsa srednja ter južna Amerika, do 50 stopinj južne širine v Patagoniji. Njihova rastišča so tako obmorske nižine, kot tudi višinski predeli Mehike, Čila, Bolivije in Peruja. Na tako velikem prostoru se seveda pojavljajo tudi različni klimatski pasovi, od tropskega, subtropskega, puščavskega, savanskega ter visokosavanskega pasu. Rastline so prilagojene neverjetno težkim klimatskim pogojem.Listi so zakrneli v bodice, trne ali laske, ki rastlino varujejo pred živalmi, obenem pa preprečujejo izgubo vlage, saj se je na ta način površina rastline zmanjšala na minimum.V svojih steblih lahko v času dežja, shranijo zadostno količino vode za preživetje v dolgih mesecih suše.

V naših pogojih jih večina uspešno prezimi na svetlem, suhem in hladnem prostoru. Starejše rastline vsaj 3-4 mesece ne potrebujejo vode, mlajše pa lahko malo zalijemo enkrat mesečno, da se popolnoma ne izsušijo.Spomladi, ko se nočna temperatura dvigne nad 15 stopinj, jih lahko prenesemo na prosto in postopoma pričnemo z zalivanjem.V pozni jeseni prenehamo z zalivanjem, jih izsušimo ter prepustimo zimskemu počitku.Če hočemo leta in leta uživati v njihovi rasti in cvetenju, morajo biti posajeni v propustno mešanico humusa, ilovnate krtinke ter kremenčevega peska.To je bistvo njihovega vzdrževanja in gojenja.

Kar se zbiranja tiče, jih prvih sto kupiš ali dobiš dokaj hitro. Vsi so nekako podobni med seboj, zato jih začneš sortirati po vrstah in jim, kolikor je to mogoče, določati imena. Sčasoma ugotoviš, da so vrste več ali manj pomešane med seboj. To pa zato, ker večji gojitelji večinoma sejejo seme, katerega naberejo na svojih rastlinah in je 100% kaljivo.Čebele in drugi opraševalci pa nepoznajo vrst in se selijo s cveta na cvet. Na fotografijah lahko vidite mešanico vrste Gymnocalycium baldianum z različno obarvanimi cvetovi.Vrsta naravno cvete rdeče. Da pravilno poimenuješ rastline in med svojo zbirko uvrstiš nove vrste, začneš kupovati semena pri prodajalcih, ki organizirano nabirajo semena na njihovih avtohtonih nahajališčih. Tako smo pri nas vsako leto naročili in posejali 250-300 novih vrst kaktusov in sukulent.

Če vas imena ne zanimajo, se vam odpira široka možnost. Lahko zbirate samo take z velikimi ali malimi cvetovi, samo okrogle vrste, mogoče stebričaste, z različnimi bodicami ali pa kristatne oblike.

Te zadnje so lahko izredno zanimive. Ponavadi do deformiranih oblik pride tako, da se poškoduje rastni vršiček rastline. Poškodba je lahko mehanska, lahko je posledica sončnega ožiga, zalivanja z insekticidom ali fungicidom. V naravi se rastline poškodujejo ob viharjih, neurjih s strelami, ali pa jih obžrejo živali. Ker so tovrstne rastline zelo iskane, v današnjem času gojitelji že v prvem letu rasti namerno poškodujejo sejančke, da čimhitreje pridejo do deformiranih oblik. Ker le-te zelo počasi rastejo, jih cepijo na ustrezne podlage, kjer dokaj hitro dosežejo prodajno velikost.

Mnogi imajo probleme z prostorom. V tem primeru pridejo v poštev samo okrogle, miniaturne vrste, ki počasi rastejo. Okrogle vrste imajo najmanjšo površino in hkrati največjo prostornino svojega telesa. To je idealna oblika prilagajanja suhim puščavskim in savanskim rastiščem. Okrogla oblika telesa dovoljuje kar najmanjšo možnost izhlapevanja, v notranjosti pa zadrži kar največjo količino vlage. Posadite jih v nizka plastična, keramična ali stiroporska korita, določite jim sončni, svetel prostor na okenski polici, in pozabite na njih. Ob prvem cvetenju boste, verjemite mi, zelo uživali.

Umetniškim dušam priporočam zbiranje rastlin glede na cvetove. Z velikimi cvetovi ali malimi, samo rdeče, rumeno, rožnato ali belocvetoče. Barvna paleta je velika in je nikoli ne zmanjka. Cvetovi služijo rastlini za razmnoževanje in prav zmotno je mnenje večine, da kaktusi obilno cveto, če imajo dosti vlage, gnojil in ostalih pogojev za hitro rast. Prav nasprotno, zacvetejo takrat, ko imajo slabe pogoje in je rastlina prisiljena nastaviti popke in zacveteti z namenom vzdrževanja svoje vrste.Če imajo dovolj svetlobe, kaktusi normalno zacvetejo v začetku marca. Cvetoči kaktusi januarja in februarja, katere nudijo v novonastalih velikih centrih širom po Sloveniji, so svetlobno in toplotno siljeni, ter v nekaj mesecih propadejo. Kaktusi, sukulente ter ostale eksotične rastline so v EU-ju, kamor vstopamo, namenjene potrošniški družbi. Ponavadi rezano cvetje zdrži nekaj dni, kaktusi le nekaj mesecev, potem pač rastlino zavržete in kupite novo.

Estetskim posebnežem pa svetujem, da zbirajo kaktuse glede na bodice.Nastale so namesto listov, da se kar najbolj prepreči prekomerno izhlapevanje prepotrebne vlage iz telesa. Razen tega pa jih rastline potrebujejo za obrambo pred živalmi, obilnimi padavinami in močnimi višinskimi sončnimi žarki. V evoluciji so se oblikovale v trne, laske, ščetinice, itn.

Zbiranje kaktusov je potovanje, ki se nikoli ne konča.


Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)